De leider van de partij Syriza, Alexis Tsipras, is maandagmiddag beëdigd als nieuwe premier van Griekenland.

Tijdens een ceremonie in de residentie van de Griekse president Karolos Papoulias zwoer Tsipras dat hij de belangen van het Griekse volk zal behartigen.

Aan een periode van ruim veertig jaar waarin de conservatieve Nieuwe Democratie of de sociaaldemocratische Pasok de dienst uitmaakte, komt nu Syriza aan de macht.

Syriza werd het eens met de rechts populistische partij Onafhankelijke Grieken over de vorming van een regeringscoalitie.

Beide partijen verzetten zich tegen de bezuinigingen die de Europese Unie Griekenland heeft opgelegd, maar zijn het sterk oneens over sociale kwesties.

De coalitie bezet ongeveer 162 van de 300 zetels in het parlement. "Vanaf dit moment is er een regering", zei partijleider Panos Kammenos van de Onafhankelijke Grieken maandagochtend. Hij zei dat het nieuwe parlement op 5 februari bijeenkomt om het vertrouwen in de regering uit te spreken.

Syriza kreeg volgens de voorlopige uitslag 36,3 procent van de stemmen en 149 zetels. De Onafhankelijke Grieken haalden 4,8 procent van de stemmen, goed voor 13 zetels.

Alexis Tsipras: charmante linkse veertiger

De partij van Tsipras heeft de overwinning te danken aan haar kritische houding tegenover het bezuinigingsbeleid van de regering.

Tsipras staat bekend als slagvaardig en charmant. Hij treedt op met een open hemd en draagt nooit een stropdas. Die gaat hij naar eigen zeggen pas dragen, als hij de schulden van zijn land heeft weten terug te brengen.

De populariteit van de nu veertigjarige Tsipras schoot tijdens de crisis, die eind 2009 in Griekenland begon, als een komeet omhoog.

Had Syriza in 2009 nog slechts 4,6 procent van de stemmen, bij de verkiezingen in 2012 was dat tot 26,9 procent gestegen en zondag tot ruim 36 procent. Hij had zijn snelle opkomst niet alleen aan zijn vlotte babbel en voorkomen te danken, maar vooral aan zijn belofte niet te korten op de pensioenen en de btw op voedingsmiddelen niet te verhogen.

Vraag is echter in hoeverre Tsipras zijn beloften kan waarmaken. Lees ook dit artikel op Z24: 5 hordes die Griekenland moet nemen om in de euro te blijven.

Techneut en politiek dier

Tsipras studeerde aan de Nationale Technische Universiteit van Athene, waar hij in 2000 afstudeerde. Hoewel hij een studie tot ingenieur volgde, is hij toch ook een politiek dier.

Al op veertienjarige leeftijd werd hij lid van de Communistische Jeugd van Griekenland (KNE). Als scholier liep hij mee in protesten tegen de regering die hervormingen wilde doorvoeren in het onderwijs. Ook was hij begin 1991 betrokken bij de bezetting van een universiteit naar aanleiding van de moord op een docent.

Eind jaren negentig klom Tsipras op in de partij Synaspimos (een splinterpartij die nu deel uitmaakt van Syriza) en steeg zijn ster snel. In 2009 werd hij voor deze partij in het parlement gekozen. Toen Synaspimos deel ging uitmaken van Syriza, werd hij leider van deze links-radicale coalitie.

bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl